TEATER & REGI (skådespelare och regissör)

CARINA HENRIKSSON är verksam som multikonstnär och kulturentreprenör inom områdena sång/musik/teater/litteratur.

 

Carina har studerat Musikens Dramaturgi för professor Lars af Malmborg och Operaregi för prof. Folke Abenius vid Opera högskolan samt att hon har en fil.kand i musik/teater-vetenskap vi Stockholms Universitet.

 

Som skådespelare har hon medverkat vid uruppförande av flera teaterpjäser, bl. a  Sekarotu (Regina Veräjä), Malmens Väg (Malin Hülphers, Petri Tuominen) med Norrbotten Neo och dirigent Erik Westberg, ”Kronbruden”(Strindberg/Rangström), monologen ”Tro” samt  pjäsen ”Och kärlek”  (Marianne Cedervall) och flertalet barnföreställningar bl.a  ”Det är för mycket fniss i den här sandlådan” (Catarina Gnosspelius) samt Julkalender utomhus i badhusparken i Pajala tre år i rad tillsammans med Markus Forsberg för Tornedalsteatern.

 

Carina är verksam som regissör och har regisserat flera uruppföranden bl.a ”Imorgon är allt som vanligt” och ”Den jag vill vara” med manus av Lina Stoltz. År 2015 blev föreställningen ”Kvinnornas Decamerone” vald till ”Årets mest berörande föreställning” av kulturredaktör Jan Bergsten och året därpå vann Tornedalsteatern årets Kulturpris.

 

Carina är VD för GlesbygdsDivan AB samt grundare och konstnärlig ledare för Opera Vildmark, produktionsbolag med Nordkalotten som verksamhetsområde som initierar, producerar och levererar scenkonst som tar avstamp i vår kultur, musik och historia.

Läs mer