Ett Norrländskt REQUIEM – Sceniskt uruppförande 2022

”Äntligen ska mitt Requiem få nå de norrländska djupen med Bengt Pohjanens ord tillsammans med Requiem-mässans klassiska formuleringar. Ett verk som står mig särskilt nära. Spännande projekt och inte minst viktigt då även de norrländska landskapen ska få uppleva Bengts gripande ord & bön där de än gång blev i vardande och med musik av min penna – allt tillsammans med den ursprungliga Requiem-texten som är så fylld av djup och sann mänsklig bävan och förundran. Stort lycka till med uppsättningen! ”

Fredrik Sixten

 

 

Fredrik Sixten har en personlig ingång till verket, han skrev denna efter att en god vän gått bort endast 37 år gammal. Hans Requiem utrycker alla de känslor som övermannar oss efter att en kär vän eller kär anhörig lämnat jordelivet. Förlusten är alltid en chock, hur lång och obönhörlig sjukdomen än var.

 

Tillsammans med Bengt Pohjanen skrev han detta requeim, en dödsmässa, hos klassikerna ofta undergiven och syndamedveten. Men i Bengt texter böjer inte den moderna människan rygg och suckar i stillhet: hon visar känslor och skummar i vrede och frustration över det oerhörda, ofattbara. Varför anstränga sig om målet bara är en grav? Varför lyssnar inte himlen? Varför är mörkret så bottenlöst?

 

Ett norrländskt REQUIEM (dödsmässa)

Text: Bengt Pohjanen

Musik: Fredrik Sixten

 

För första gången i Norrbotten och för första gången i semiscenisk kostym.

 

Ett sceniskt uruppförande med orgel och vokalensemble i de bärande rollerna,därtill två sångsolister, recitation av upphovsman Bengt Pohjanen själv i nyöversättning till meänkieli,en av våra minoritetsspråk.

 

Ett scenkonstverk som innefattar sång,musik,teater,dans och storytelling/recitation.

 

Medverkande:

Lars Nilsson(orgel)

Erik Westberg (dirigent)

Erik Westbergs Vokalensemble (kör)

Kristoffer Töyrä(bas)

Carina Henriksson(sopran)

Bengt Pohjanen (recitation)

Catarina Gnosspelius (regi)

 

Verket är ursprungligt skriven för orkester men framförs här i orgelversion för att uppmärksamma att den unika orgeln vid Studio Acusticum fyller 10 år 2022.

 

Scenisk urpremiär i Stora Salen, Studio Acusticum 27 februari 2022

 

Produktion: Opera Vildmark och Framnäs Folkhögskola i samverkan.